Montajul kit-urilor de banda LED RGB si RGBW cu lungimi mai mari de 5m

Va salut !

     Va vom prezenta in cele ce urmeaza procedura corecta de montaj a unui kit de banda LED RGB sau RGBW cu o lungime mai mare de 5m.

     Inainte de asta, va sfatuim sa urmati cateva reguli ce tin de siguranta dumneavoastra : 

 •     
 • Nu lucrati sub tensiune, nu conectati sursa de alimentare ( sursa in comutatie ) la un cablu aflat sub tensiune. Tot timpul deconectati intrerupatorul sau siguranta automata.
 •     
 • Izolati corespunzator orice imbinare realizati, folosind banda izolatoare sau tub termocontractibil.
 •     
 • Nu alimentati rolele de banda LED infasurata pe rola. Aceasta se va incalzi excesiv
 •     
 • Realizati un montaj de proba pe masa / podea pentru a va asigura de functionarea corespunzatoare a componentelor sau de realizare corecta a montajului.
 •     
 • Este recomandat ca montajul sa fie realizat de un electrician autorizat.

     In cele ce urmeaza va vom prezenta pasii de urmat pentru instalarea kit-ului de banda LED RGB : 

 1.     
 2. Se realizeaza conectarea cablului de alimentare 230V la sursa ( sursele ) de alimentare ( in comutatie ) ce vin in componenta kit-ului. Se conecteaza pe bornele L si N, faza si nulul de lucru. Urmatoarea borna, ⏚ , reprezinta nulul de protectie ( impamantarea ). Daca este disponibil un conductor de impamantare conectati-l aici.
 3.     
 4. Urmatoarele borne disponibile pe sursa de alimentare sunt marcate cu V+ si V-. La aceste borne vom conecta in cele ce urmeaza cablurile ce duc la mufele de alimentare ale controller-ului si ale amplificatoarelor de semnal RGB. La borna V+ vom conecta plusul ( + ), iar la V- vom conecta minusul ( - ).
 5.     
 6. In urmatorul pas vom alimenta controller-ul conectand mufa pe care am legat-o in pasul anterior la mufa mama de pe controller. In cazul in care controller-ul nu prezinta mufa de alimentare, ci borne cu surub pentru alimentare, vom conecta direct cablul aici, respectand polaritatea.
 7.     
 8. Urmatorul pas il reprezinta conectarea benzii LED RGB la controller. Aceasta se realizeaza conectand mufa cu 4 pini la mufa controller-ului asigurandu-ne ca cele 2 sageti de pe mufe sunt fata in fata ( → ← ).
 9.     
 10. Pasul urmator il reprezinta conectarea amplificatorului de semnal RGB la sfarsitul primei role de banda LED. Folosind mufa cu 4 pini, de la sfarsitul rolei de banda, vom conecta banda LED la amplificatorul de semnal RGB prezent in kit-ul de banda LED. Conectam aceasta mufa la cablul cu mufa al amplificatorului RGB marcat cu INPUT. Vom tine cont bineinteles ca cele 2 sageti sa fie la fel ca si in cazul controller-ului fata in fata ( → ← ).
 11.     
 12. Urmatorul pas il reprezinta alimentarea amplificatorului RGB de la sursa de alimentare. Ca si in cazul controller-ului, vom conecta cablul cu 2 fire la bornele V+ si V- de pe sursa de alimentare intr-o parte, iar in celalalt capat le vom conecta in mufa de alimentare. Aceasta mufa o vom conecta la mufa mama prezenta pe amplificatorul RGB. In cazul in care amplificatorul nu prezinta o mufa de alimentare, ci borne cu surub pentru alimentare, vom conecta direct cablul aici, respectand polaritatea.
 13.     
 14. In cazul unui kit cu o lungime de 10m acesta este ultimul pas care trebuie urmat si anume conectarea celei de-a 2 a role de banda LED RGB la amplificatorul RGB. Vom conecta aceasta a 2 a rola de banda LED la iesirea din amplificator marcata OUTPUT folosind mufa cu 4 pini asigurandu-ne ca cele 2 sageti de pe mufe sunt fata in fata ( → ← ).
 15.     
 16. In cazul in care lungimea kit-ului este mai mare de 10m vom repeta pasii 5, 6, 7 pentru urmatoarele amplificatoare RGB si benzi LED din componenta kit-ului.

     Mentiuni : 

 1.     
 2. Mufele din componenta kit-urilor vin in 2 variante in functie de optiunea dvs :      
  1.         
  2. Mufa cu conectare prin cositorire : la aceasta mufa pin-ul din centrul mufei reprezinta + si se conecteaza la cablul ce merge la borna V+ de pe sursa de alimentare, iar pin-ul exterior reprezinta - si se conecteaza la cablul ce merge la borna V- de pe sursa de alimentare.
  3.         
  4. Mufa cu conectare prin surub ( se solicita separat contra-cost ) : aceasta mufa are marcat pe ea + si - si se conecteaza corespunzator la bornele V+ si V- de pe sursa de alimentare.
  5.     
      
 3.     
 4. Mufele cu 4 pini sunt oferite gratuit de catre noi in componenta kit-urilor.

     Mai jos va oferim o schema universala de conectare a benzilor LED RGB. Aceste schema este valabila in cazul in care montajul dumneavoastra va permite montarea amplificatoarelor RGB intre benzile LED.

Schema banda LED RGB

 

     In cele ce urmeaza va vom prezenta pasii de urmat pentru instalarea kit-ului de banda LED RGBW : 

 1.     
 2. Se realizeaza conectarea cablului de alimentare 230V la sursa ( sursele ) de alimentare ( in comutatie ) ce vin in componenta kit-ului. Se conecteaza pe bornele L si N, faza si nulul de lucru. Urmatoarea borna, ⏚ , reprezinta nulul de protectie ( impamantarea ). Daca este disponibil un conductor de impamantare conectati-l aici.
 3.     
 4. Urmatoarele borne disponibile pe sursa de alimentare sunt marcate cu V+ si V-. La aceste borne vom conecta in cele ce urmeaza cablurile ce duc la mufele de alimentare ale controller-ului si ale amplificatoarelor de semnal RGBW. La borna V+ vom conecta plusul ( + ), iar la V- vom conecta minusul    ( - ).
 5.     
 6. In urmatorul pas vom alimenta controller-ul conectand mufa pe care am legat-o in pasul anterior la mufa mama de pe controller. In cazul in care controller-ul nu prezinta mufa de alimentare, ci borne cu surub pentru alimentare, vom conecta direct cablul aici, respectand polaritatea.
 7.     
 8. Urmatorul pas il reprezinta conectarea benzii LED RGBW la controller. Aceasta se realizeaza conectand mufa cu 5 pini la mufa controller-ului asigurandu-ne ca cele 2 sageti de pe mufe sunt fata in fata ( → ← ).
 9.     
 10. Pasul urmator il reprezinta conectarea amplificatorului de semnal RGBW la sfarsitul primei role de banda LED. Vom elimina mufa cu 5 pini, de la sfarsitul rolei de banda si vom conecta cablurile la amplificatorul de semnal RGBW prezent in kit-ul de banda LED pe bornele marcate INPUT.
 11.     
 12. Urmatorul pas il reprezinta alimentarea amplificatorului RGBW de la sursa de alimentare. Ca si in cazul controller-ului, vom conecta cablul cu 2 fire la bornele V+ si V- de pe sursa de alimentare intr-o parte, iar in celalalt capat le vom conecta in mufa de alimentare. Aceasta mufa o vom conecta la mufa mama prezenta pe amplificatorul RGB. In cazul in care amplificatorul nu prezinta o mufa de alimentare, ci borne cu surub pentru alimentare, vom conecta direct cablul aici, respectand polaritatea.
 13.     
 14. In cazul unui kit cu o lungime de 10m acesta este ultimul pas care trebuie urmat si anume conectarea celei de-a 2 a role de banda LED RGBW la amplificatorul RGBW. Vom conecta aceasta a 2 a rola de banda LED la iesirea din amplificator marcata OUTPUT eliminand mufa cu 5 pini si conectand direct cablurile la bornele corespondente culorilor.
 15.     
 16. In cazul in care lungimea kit-ului este mai mare de 10m vom repeta pasii 5, 6, 7 pentru urmatoarele amplificatoare RGBW si benzi LED din componenta kit-ului.

Schema banda LED RGBW

     De asemenea mai exista o modalitate de conectare a benzilor LED RGB, in cazul in care montajul nu permite montarea amplificatoarelor RGB pe drum intre benzile LED si este necesara montarea amplificatoarelor, surselor de alimentare si controller-ului intr-o cutie de distributie. Va prezentam in acest sens o schema de montaj orientativa pentru aceasta varianta de montaj. In cazul acestui montaj, benzile LED nu se vor conecta una de alta. Ele vor fi alimentate cu cabluri separate cu 4 fire ce vor pleca din amplificatorul RGB.

     Speram ca informatiile prezentate mai sus va vor fi de ajutor si daca exista intrebari suplimentare va stam la dispozitie.